Infolinka

+420 777 727 328

Na co si dát pozor při nákupu markýzy?

Viktor Karásek
Viktor Karásek
26.01.2014

Tento prvek je zároveň konzolí pro kotvení na stěnu nebo do stropu a také je místem, kde je uložen válec s návinem akrylové látky. Na tomto prvku jsou zároveň na čepu upevněná skládací ramena. 

Tímto krátkým úvodem si již dokážete představit horizontální markýzu. Také lehce přirovnatelné řešení ke kšiltu. Tyto markýzy je běžně možné použít pro aplikace, kdy je vyžadován sklon stínící plochy v rozsahu 0 – 5° do 60° a některé i s nastavením až 90°. Sklon markýzy je nastavitelný při montáži do požadované polohy, ale toto lze i při znalostech konstrukčního řešení nastavení sklonu změnit později také uživatelsky. Obor stínící techniky je obsáhlý a tímto teprve začínáme pro konkrétní nejvhodnější řešení právě pro Vás.

Samozřejmě to může být jednoduché, jestliže se setkáte s prodejcem, který Vám na výběr poskytne dva až tři výrobky, protože již za Vás rozhodl a výběr zúžil pro úspěšný obchod. Připravil pro Vás markýzy buď pouze podle nejvýhodnější ceny vybraných modelů nebo Vám nabízí modely jednoduché na montáž. Toto můžete vidět v obchodních centrech, které tyto výrobky také nabízejí, ale poněkud v jiném provedení, než bychom Vás chtěli oslovit my, kdy nabízíme možné řešení právě pro vaši potřebu, dlouhodobou spokojenost a užitek. Tímto zdaleka nekončíme při zohledňování, která horizontální markýza bude pro Vaši aplikaci nejvhodnější. Proto se dále vyjádřím ke specifikaci rozměru.

Jak zvolit rozměry markýzy

Druhý rozměr nazýváme vyložení. Jedná se tedy o vzdálenost, jakou vykoná markýza ze zavřeného stavu do stavu kdy je maximálně vysunuta. Upozorním v tomto bodě na to, že při zvolení většího sklonu ztrácíme stínící plochu tím, že je markýzový potah šikmo dle dané volby sklonu, ale zároveň je sklon například více než 10° žádoucí. Proto pro volbu délky využíváme spíše bližší vyšší hodnotu vyložení, která bude vyhovovat z dlouhodobého hlediska i po možné změně nastavení sklonu –

„prostě mít rezervu se vyplatí”.Markýzových typů je právě tolik, kolik vzniká potřeb pro zastínění menších velikostí a velkých ploch, kde byste rádi odpočívali v kvalitním stínu. Rozměr zakázkově vyrobené markýzy definujeme šířkou a to poměrně přesně dle možnosti využití tabulkových cen, které jsou zpravidla po padesáti centimetrech nebo rozměr šířky zadáme v centimetrech tak, jak je potřeba pro kotvení například na trámy. Možností je také využití stavební dispozice beze zbytku, pomineme-li potřebné minimální vůle (řádově v cm).

Délky možných vyložení se pohybují v dílčích délkách po padesáti centimetrech do maximálního vyložení lišící se dle konstrukce markýzy. A zde je již opět volba typu markýzy usměrněna dle Vašeho požadavku nebo přání.

Některé markýzy disponují maximálním vyložením 250 cm a ty robustnější pak i vyložení 400 cm. Pro opravdu náročné aplikace umíme nabídnout typ markýzy s vyložením přesahujícím 450 cm v závislosti na šířce, která by měla být o poznání větší, než rozměr vyložení. Ale i zde existují výjimky a máme v nabídce markýzu s možnou menší šířkou než je vyložení. K tomuto tématu pak příště nebo mne kontaktujte a rád upřesním potřebné.

Jak specifikovat poptávku?

Mnoho z poptávajících se domnívá, že vybrat markýzu je snadné a poptávka se soustředí na rozměr šířka a vyložení a očekávají relevantní informace k zadání. Ruku na srdce. Jsou tyto údaje vše pro nejvhodnější řešení? Odpovím za vás – NE. Tímto jen začínáme.

Další veličiny pro výběr jsou například tyto bez podrobností: způsob ovládání, plánovaná montáž na stěnu z jakého materiálu, mnoho staveb je zatepleno a dnes i izolací 20 cm s našimi zkušenostmi může být montáž provedena i na krokvice, stropní trámky přesahující obvod domu atd. Na závěr je potřeba zohlednit povětrnostní podmínky. Takto s klienty pracujeme my a vím, že toto si naši zákazníci cení. Je jasné, že speciální řešení nebude nejlevnější, ale tak už to bývá – znáte to :-).

Nekupujte markýzy pořád dokola

Celý výše uvedený obsah k jedné komoditě stínění  – horizontální markýzy je poučný, ale markýzu markýzou dělá design nebo jinak řešeno způsob, jak markýzu chráníme v době, kdy neplní svou roli – nestíní Vás. Zde je také několik voleb a přiznávám, že to je ten důvod proč tvořím tento článek. Budu rád, když budete investovat do správné markýzy jednou za deset až dvacet let než provádět pokusy a opakovaně pořizovat více a více vyhovující markýzu podle toho, jak budete časem sbírat zkušenosti pro správný výběr typu. Markýzy dle  tohoto parametru rozdělujeme následovně a už název sám napoví, jak se kategorie liší v pořizovacích cenách.

  • markýza horizontální bez krytí návinu s látkou a ramen:
    Taková markýza bude zpravidla opatřen volánem, který složenou konstrukci ukrývá, ale jen z estetického hlediska. Látka se na válec navíjí shora. Pozor při manuálním ovládání je možné bez pozornosti obsluhy látku navinout obráceně. Tato markýza bude časem „označena špinavějším pruhem” u výpadového profilu. Jedná se o prvních cca. 20 cm látky, ale samozřejmě stínit bude kdykoliv budete vyžadovat.
  • markýza horizontální se stříškou 
    Celá markýza se pak nachází pod plechovou nebo hliníkovou stříškou v přiměřené blízkosti válce s látkou – ale ani to není pro čistou látku i po několika letech ideální.
  • polokazetová horizontální markýza
    Vyšší stupeň ochrany válce s návinem markýzové látky. Zde se jedná o kryt kopírující obvod válce a bez ochrany zůstává nepatrná část potahu a samozřejmě i volán, který i zde zakrývá složená ramena, konstrukci před zraky pozorovatele
  • kazetová horizontální markýza
    Řekl bych stručně – toto je ten typ markýzy, když očekáváte designové řešení a vysoký stupeň ochrany markýzové látky a také složených ramen před povětrnostními vlivy  a v době kdy markýzu nepoužíváte (cca. po dobu 6 měsíců určitě a každou noc v jarním a letním období). Kazetové markýzy jsou i typy, kdy kazeta, tedy kryt zpravidla z hliníkových materiálů resp. extrudovaných hliníkových profilů – není celoobvodová, ale jak mi říkáme pro názornost – „kazeta nemá záda”. To je část, kdy tento kryt dosedá na plochu stěny domu. Takovým typem kazetové markýzy bude taková markýza, která dokáže stínit poměrně široké terasy. Z naší praxe například 11 metrů široká markýza, která je na místě montáže sestavena z dílů do konečné podoby. Kazetové markýzy, kdy je vše ukryto v hliníkovém tubusu nebudou s největší pravděpodobností opatřeny volánem. U takové markýzy bude pro Vás jako hosta překvapením, jaká je barevná varieta markýzové látky vybraná majitelem, resp. investorem. Nemusí se jednat vždy o tu samou osobu.
  • a další jako: markýza pro terasové krytí, markýza pro zimní zahradu nebo pergolu

Tímto uzavíráme kapitolu designu a dlouhodobé ochrany markýzy a na závěr se zeptám Vás, našeho potenciálního zákazníka, jaký komfort obsluhy si hodláte dopřávat? Markýzy do určitých velikostí můžete ovládat klikou a při každé potřebě stínit odpočinkový prostor si zároveň zacvičíte. Samozřejmě musím přiznat, že markýzu vysunout je snazší, než ji následně stočit – uklidit. A to může být například pro dámu nebo seniora náročné.

Markýzu s motorem nebo bez?

Proto dnes často a častěji dodáváme našim zákazníkům tyto markýzy s integrovaným elektrickým motorem na 230V, který jak často upřesňujeme je ukrytý ve válci s návinem markýzové látky. A jako dodatečně nejjednodušší je řešení s použitým rádiovým elektromotorem, který po připojení do vaší domácí el. sítě ovládáte dálkovým ovladačem.

Zde je možné aplikovat i automatizaci, což může být velká výhoda v rodině, kde by se vyžadovalo automatické vysunutí a uklizení bez pozornosti uživatelů, obyvatelů domu. Taková automatizace pak samozřejmě obnáší i bezpečnostní čidla, která reagují na déšť, vítr a markýzu uklízí při zaznamenání takového stavu. 

Výhodou pak nejvíce oceňovanou je reakce na stanovenou intenzitu slunce a takto markýza pak sama reaguje a vyjíždí do stanovené pozice (buď maximální krajní nebo komfortní poloha).

Sluneční čidlo z portfolia výrobků společnosti Somfy je opravdu chytré zařízení s vestavěným počítačem, který rozpoznává i krátce odcloněné slunce malými oblaky, jaké znáte i od moře.

Více detailních informací zprostředkuji formou zaslané dokumentace k výrobku nebo pro vaši a naši spokojenost před uzavřením obchodu poskytnu osobní výklad výhod automatizace – která se vám odmění vyšší spolehlivostí, než si každý den vzpomenout na markýzu a zkontrolovat zda je na noc nebo před nevyzpytatelným počasím uklizena.

Přejděte na realizace a přesvědčte se o našich kvalitách.

Realizace stínící technika / markýzy

Podívejte se také na video o automatizaci markýz, které jsme v minulém roce natočili:

Rosťa Karásek 26. ledna 2014

 

Podobné články

20150821-075183

Stínění pergoly pomocí baldachýnu

Možná i ve vašem případě jste se propracovali až k tomuto článku, protože byste rádi pořídili vhodné a funkční stínění vaší pergoly. Zřejmě jste ve fázi, kdy po vybudování pergoly tedy dřevěné konstrukce s průhlednou střechou je vhodné účelné přemýšlet i více do budoucnosti a proto jsme tu my. Myslím tím situaci, kdy jako první…

Karásek - stínění zimní zahrady - rolety a baldachýn

Jak zastínit vaši zimní zahradu – Tipy a Triky

Víte, že zimní zahrada může být skvělé místo pro relax i v době, kdy se do ní opírá slunce? Stačí mít chytře vyřešené stínění a místo skleníku na tropické rostliny máte místo, kde vám bude příjemně pod jara do podzimu. Jaké možnosti máte? Pojďme se na to podívat!  Baldachýny a rolety – vnitřní stínění s…

solar-protection-fabric-membranes-exterior-63267-1768437

Jak pečovat o markýzy

Markýzové látky jsou vyráběny ze 100% akrylátového vlákna. Jsou navrhovány a vyráběny pro venkovní použití a následující pokyny o péči je nutno respektovat v plném rozsahu. Pročtěte si tedy praktické rady, jak si udržet markýzu co nejdéle v plné kondici.

Nezávazná poptávka

Prosíme přiložte fotografie k poptávce, jsou důležité pro správně řešení.

Nahrát soubory

Tato pole jsou povinná.

Společnost Karásek s.r.o., IČ 251 64 589, se sídlem České Budějovice, Nemanická 437/5, PSČ 370 10, jako správce zpracovává osobní údaje. Společnost zpracovává osobní údaje v souladu s právními předpisy, především v souladu s Nařízením Evropského parlamentu a Rady (EU) 2016/679 ze dne 27. dubna 2016 o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních údajů a o volném pohybu těchto údajů a o zrušení směrnice 95/46/ES. Společnost informuje, že každá fyzická osoba má právo na přístup k osobním údajům, právo na změnu údajů a právo na výmaz údajů, případně právo odvolat souhlas se zpracováním osobních údajů. Společnost nepředává osobní údaje dál pro marketingové nebo jiné obchodní aktivity. Právo odvolat souhlas i dalších práv podle obecného nařízení o ochraně osobních údajů je možno využít v sídle společnosti nebo prostřednictvím emailu sekretarka@karasek.cz . V souvislosti se zpracováním osobních údajů má osoba právo podat stížnost u Úřadu pro ochranu osobních údajů.