Infolinka

+420 777 727 328

Jak rozdělit pokoj? Tipy na dělící příčky

Viktor Karásek
Viktor Karásek
27.09.2015

Dělící interierové stěny buď posuvné nebo křídlové v hliníkových rámech

Ve svém zadání mne prosím co nejvíce informujte co od dělící stěny očekáváte, jakou má rozdělení plnit funkci a účel. Prostě zkuste popsat vaše přání – pak umíme najít relevantní řešení ve spojení s našimi zkušenostmi, možnostmi využití různých dostupných materiálů (sklo, sendvič desky, lamino, tahokov, PCD, laserem vyřezané díly apod.).Také volba odpovídajícího systému předurčuje řešení k úspěchu, kdy vaší i nemalou investici oceníte při dlouhodobém používání. Myslím, že pro rozhodnutí, které chcete učinit je soubor správných informací velice důležitý.

K čemu se dělící stěny hodí?

Dělící stěna s mléčným sklem Dělící stěna s mléčným sklem

Dělící stěny od nás můžete požadovat pro aplikace, kdy potřebujete rozdělení místnosti víceméně těsné proti průvanu, tím i přiměřeně při volbě tuhé výplně bude dobře plnit roli i jako zvukově neprůzvučná stěna.

Jestliže více upřednostníte designovou stránku nově plánované stěny, pak vám nabídneme skleněné bezrámové stěny s několika možnými způsoby otevírání (pevné s křídlovými dveřmi, posuvné stěny, posuvně skládací). Tyto stěny budou vždy při použití bezpečnostních tvrzených skel (typ ESG) o síle 10 i více mm. Bude se tedy jednat o nákladnou investici. Tyto systémy pro bezrámové stěny pak vykazují technické mezery mezi posuvnými skly a nutné mezery například u podlahy. Tyto stěny, ale budou v průchozích částech bezbarierové (není osazena žádná spodní kolejnice), protože pohyblivá posuvná skla visí na nosné konstrukci, stropní části – zdůrazňuji, že to nelze nijak lehce obejít.

Zpět k rámovým, cenově dostupným posuvným stěnám. Pro všechny z vás, kteří stále věnují pozornost mému článku.

V případě například rozdělení místnosti, kdy uvažujete o možné maximální odsunuté stěně v době, kdy není požadováno rozdělení, pak pro tyto případy navrhneme maximální počet čtyři křídla (výjimečně 5 křídel) posunutelná k jedné ze stran otvoru v závislosti na rozměru šířky / výšky a použité výplně v křídlech z důvodu hmotnosti jednoho křídla.

Je li poměr při rozdělení šířky nevyhovující, zvolíme pak jiný / větší počet křídel s roztahováním křídel na obě strany, tj. na oponu. Zde po zvážení umíme pracovat i s lichým počtem křídel, například 3+2 kusy, 4+3 kusy apod. Vím, že neuvedu všechny aplikovatelné případy, proto jsme zde a s výhodným řešením vám pomůžeme při zohlednění všech dostupných aspektů.

Proč naše dělící stěny tolik zákazníků použije?

Větrací mřížka v křídle Větrací mřížka v křídle

Umíme kombinovat možné i „nemožné” a hledáme řešení vždy pro každý jediný případ. Naposledy jsme vyřešili dělící stěnu u spacího koutu manželů, kdy tento přímo navazoval na obývací prostor. Pak, ale přišel moment „AHA”, když spací část uzavřeme a v této zůstane uzavřen například jeden z partnerů, musíme zajistit cirkulaci vzduchu a proto jsme do každého posuvného křídla (2ks) společně s mléčným sklem Connex 3.3.1 vložili nahoru i dolů hliníkový 6 mm silný díl s laserem vyřezanými otvory dle našeho vlastního návrhu. Tento jsme nalakovali práškovou vypalovanou barvou RAL 9006 a samo-cirkulační větrání „je na světě”. Navrhovali jsme i jiná řešení, ale u klienta vyhrál tento.

Ale to není vše o co bych se s vámi chtěl podělit

Dělící stěna fixní + posuvná Dělící stěna fixní + posuvná

Dělící stěny posuvné je možné kombinovat s pevnými rámy a vznikají další a další možné kombinace. Výhoda pevných rámů je v jejich tuhosti i s vybranou méně tuhou výplní. Samotný rám je hluboký 50 mm a to je vždy méně, než když se rozhodnete pro sádrokartonovou konstrukci. A když nechcete doma staveniště, vyhrávají naše pevné stěny. 

Na závěr jedno zlepšení, posun – do pevných stěn umíme osadit naše systémové křídlové dveře z hliníkových profilů, které vyhovují svou téměř shodou hloubkou 45 mm s pevnými rámy, které jak jsem již zmínil jsou 50 mm. Křídlové hliníkové dveře pak lze osadit zámkem FAB a tím oddělovaný prostor můžete snadno uzamykat z obou stran.

Jestliže najdete ve výše uvedeném textu využitelnou shodu s Vaším přáním, potřebou, oslovte nás. Barevné provedení všech systémových hliníkových komponentů nabízíme bez příplatku v barvě bílá nebo moderní a často použitá verze šedé / stříbrné – přírodní eloxovaný hliník. Tato povrchová úprava je dlouhodobě odolná podobně jako lakovaný povrch práškovou vypalovanou barvou – Komaxit.

Pro aplikace s potřebou jiné barvy RAL tuto společně vybereme ze vzorníku barevných možností RAL Classic.

Věřím, že tímto článkem jsem Vám osvětlil problematiku dělení pokojů pomocí dělících posuvných stěn a těším se na naši spolupráci a Vaši dlouhodobou spokojenost.

Váš Rosťa Karásek

Podobné články

20150821-075183

Stínění pergoly pomocí baldachýnu

Možná i ve vašem případě jste se propracovali až k tomuto článku, protože byste rádi pořídili vhodné a funkční stínění vaší pergoly. Zřejmě jste ve fázi, kdy po vybudování pergoly tedy dřevěné konstrukce s průhlednou střechou je vhodné účelné přemýšlet i více do budoucnosti a proto jsme tu my. Myslím tím situaci, kdy jako první…

img-2854-4

Svislé markýzy – tma X světlo X stín

Máme pro vás i markýzy jak nadpis napovídá pro aplikaci na stěny tzn. kdy se markýza stahuje/vytahuje nahoru a dolů. V této kategorii je samozřejmě opět více typů výrobků, každý má jiný účel užití, s jinými maximálními rozměry a jinou odolností proti větru, byť se jedná o stínící výrobek je potřeba tuto důležitou vlastnost brát…

004902

Zima je krásná, ale jak se zahřát?

Zimní období, tedy doba od 22. prosince do 20. března je obdobím, které vnímáme každý jinak. Jednoduše bych řekl, že děti mají zimu rády protože jde o období, kdy dostávají dárky o Vánocích, těší se na zimní prázdniny a lyžování – prostě zimní sporty. Druhou skupinou jsou potom dospělí, kteří samozřejmě mohou vnímat výhody zimy…

Nezávazná poptávka

Prosíme přiložte fotografie k poptávce, jsou důležité pro správně řešení.

Nahrát soubory

Tato pole jsou povinná.

Společnost Karásek s.r.o., IČ 251 64 589, se sídlem České Budějovice, Nemanická 437/5, PSČ 370 10, jako správce zpracovává osobní údaje. Společnost zpracovává osobní údaje v souladu s právními předpisy, především v souladu s Nařízením Evropského parlamentu a Rady (EU) 2016/679 ze dne 27. dubna 2016 o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních údajů a o volném pohybu těchto údajů a o zrušení směrnice 95/46/ES. Společnost informuje, že každá fyzická osoba má právo na přístup k osobním údajům, právo na změnu údajů a právo na výmaz údajů, případně právo odvolat souhlas se zpracováním osobních údajů. Společnost nepředává osobní údaje dál pro marketingové nebo jiné obchodní aktivity. Právo odvolat souhlas i dalších práv podle obecného nařízení o ochraně osobních údajů je možno využít v sídle společnosti nebo prostřednictvím emailu sekretarka@karasek.cz . V souvislosti se zpracováním osobních údajů má osoba právo podat stížnost u Úřadu pro ochranu osobních údajů.